joi, 23 iunie 2011

Învingătorul este întotdeauna singur


Un titlu extrem de sugestiv,cel putin pentru mine. De cate ori in viata fiecare dintre noi am probat fraza data. Suntem singuri nu doar in fata durerii,pierderii,ci si in fata succesului. Oare cine ar fi capabil sa se afle in preajma unui om de succes,cu adevarat. Multi vor zice : asta e super sa ai asa oameni alaturi,cunosti o noua lume. Asa-i da oamenii sunt fricosi si invidiosi si niciodata nu vor fi capabili sa recunoasca supermatia altui individ. Oamenii de succes ne stirbesc din proria imagine: ei sunt "de succes" in comparatie cu cine? desigur ca cu noi.

Personal am un atasament aparte fata de acest titlu. Apropo pentru mine nu e chiar un titlu,mai degraba o axioma a vietii de zi cu zi,fiindca imediat cum ceva iti merge bine in viata hop se gaseste cineva sa-ti spulbere fericirea.

Cartea aceasta o am de la my Lore.Mi-a imprumutat-o mai demultisor,dar tot nu gaseam timp sa o citesc. Si iata in sfarsit m-am apucat si eu de lectara.Parerea mea...e fenomenala...De ce? Fiindca descria epoca in care traim, glamour-ul si a fashion-ului la care majoritatea tinerilor viseaza, lumea din spatele cortinei.

Nu cred ca cartea data e adresata unei anumite categorii, fiindca in ea se vorbeste despre absolut orice: bani, fashion, glamour, dragoste... Deci tuturor curiosilor si nu numai o recomand cu mare caldura ))) 

Pentru cei curiosi am inclus in acest post si prefata cartii,dar si fraze care mi-au placut si care le-am selectat in carnetelul meu cu idei, sper sa va placa si voua ))


                                            Prefata

” Am susţinut adesea în cărţile mele că visurile noastre au un preţ şi e foarte important să-l plătim. Dar în ce măsură pot fi visurile manipulate? De cîteva decenii, trăim într-o cultură care privilegiază faima, banii şi puterea. Mulţi au ajuns să creadă că sunt singurele valori ce merită căutate, fără să-şi dea seama că cei care fac cu adevărat jocurile, în spatele cortinei, rămîn anonimi,ştiind că cea mai eficientă putere e cea care trece neobservată – pînă cînd e prea tîrziu şi suntem prinşîn capcană. Cartea mea este despre aceastăcapcanăÎÎnvingatorul este totdeauna singur, trei din cele patru personaje principale lasă visurile lor să fie manipulate : Igor, un milionar rus, care crede că, atîta timp cît motivaţiile sunt bune, crima e permisa, şi omoară oameni pentru a le uşura suferinţşi pentru a o recîştiga pe femeia iubită. Hamid, un magnat al modei, care a pornit la drum mînat de intenţii bune şi a sfîrşit prin a fi acaparat elînsuşi de sistemul pe care încerca să-l folosească în favoarea lui. Gabriela, care, ca mulţi alţii din zilele noastre, e convinsă că faima e un scop în sine, cea mai de seamă răsplată a unei lumi care consideră celebritatea suprema împlinire. Acesta nu este un thriller, ci un portret necruţător al situatiei în care ne aflăm”.
                                                                                                          Paulo Coelho
      
            

* Oamenii nu sunt niciodata multumiti. Daca au putin,vor mai mult. Daca au  mult,vor si mai mult. Daca dau pe-afara de cat au,vor sa fie fericiti cu putin,dar sunt incapabili sa faca vreun efort pentru asta.

* Sa intelegi ca puterea e mult mai importanta decat banii,iar banii sunt mult mai importanti decat fericirea.

Cand alegi o cale,celelalte dispar.

* Cele patru forte care ne calauzesc: iubirea,moartea,puterea si timpul. Trebuie sa iubim,fiindca suntem iubiti de Dumnezeu. Ne trebuie constiinta mortii,ca sa intelegem bine viata. Trebuie sa luptam ca sa crestem-dar fara a cadea in capcana puterii astfel obtinute. Si,in sfarsit,trebuie sa acceptam ca sufletul nostru-chiar daca e vesnic-este in acest moment prins in plasa timpului,cu avantajele si limetele lui.

* Nu numai grilajul metalic si geamul masinii ii despart de celebritati,ci si norocul,ocazia,talentul.

* Sindromul celebritatii poate distruge cariere,casnicii,valori crestine,ii orbeste pe intelepti si pe ignoranti deopotriva. Mari savanti care, dupa ce sunt recompensati cu un premiu important, isi lasa balta cercetarile si, in loc sa contribuie la imbunatatirea vietii umanitatii,incep sa traiasca din conferinte,care le alimenteaza ego-ul si conturile din banca.

* Oamenii isi aleg propria soarta.

* Nu te mai gandi la glorie; o sa vina singura,daca iti faci treaba bine.

* Succesul te face sclav si in acelasi timp iti da dependenta...

Oamenii isi aleg propriu destin.

* Demnitatea unui om nu e masurata de cei ce se afla in jurul lui cand este pe culmea succesului, ci de abilitatea lui de a nu uita mana care i-a fost intinsa cand avea maim mult nevoie de ea.

* Sentimentul de recunostinta e important: nimeni nu ajunge prea departe daca-i uita pe aceia care se aflau langa ei la nevoie.

* "Toti oamenii sunt egali." Nu-i adevarat: toti oamenii sunt diferiti si trebuie sa-si exercite acest drept pana in panzele albe.

* Cine acumuleaza dragoste inseamna noroc, sa acumulezi ura inseamna dezastru.

* Puterea sta de vorba numai cu Puterea.

* Moda e doar un fel de a spune: "Sunt din lumea voastra,port armura voastra,nu trageti. "

* Transformarile au loc tocmai in momente de criza.

* Daca crezi in reusita si reusita va crede in tine.

* Todeauna exista un nou pisc de cucerit.Todeauna exista un concurent de invins sau depasit.

* Cine iubeste ofera libertate...

9 comentarii:

  1. mmm....vreau sa o citesc!!!..mi-am pus in plan ca vara asta sa citesc toate operele acestui scriitor...deci si asta e una din ele...:)

    RăspundețiȘtergere
  2. waa, si eu nu stiam de cartea asta. oh my, acum abia astept s-o citesc. =)

    RăspundețiȘtergere
  3. Oricum cred că Coelho este unul din acei scriitori care nu scriu singuri,ci care se inspiră şi continuă cu gîndurile lor combinate cu cele de la care s-au inspirat. Chiar şi titlul sună a copie,un citat englez spune "I don't want to be first,1 is the number of lonely people".
    Dar oricum opera lui poate înseamnă ceva pu unii...

    RăspundețiȘtergere
  4. mă subscriu sub primele două comentarii, Jăckie, de ce?, nu-ţi place Coelho???...tare adevărat şi frumos scrie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Coelho copie mă,de la cine găseşte,gîndurile lui sunt în multe alte cărţi. De aceea şi am spus că el se inspiră şi continuă cu gîndurile celor de la care s-au inspirat şi mai pun şi ei ceva

    RăspundețiȘtergere
  6. @shockchat: bravo! cred ca iti vor place

    @dreamyquirks: ma bucur ca ti-am adus o "inovatie" in materie de lectura...lectura placuta

    @Jackie Morgan: nu sunt eu mare critic literar, deci nu ma prea pricep,dar eu stiu un lucru ca a prelua si modifica niste idei este deja un talet si ale selecta pe cele mai bune e un dar... Nu stiu mie imi place si poate sunt eu superficiala: nu-mi pasa atat timp cat imi place :d ps: bravo pentru parerea diferita,sincer am ramas impresionata placut de prezentarea punctului tau de parere ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. mă bucur că ai rămas impresionată! Dar nu cred că e corect ca un om care preia idei să fie ma vestit decît cei de la care a preluat. Oricum,nu sunt eu genul Coelho cred,nu m-am dat în curent :D

    RăspundețiȘtergere
  8. hey hey suntem diferiti si aceasta e super bine...traim intr-o lume a marketingului si aceasta cred ca joaca rolul cel mai important ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. o includ in lista mea ..de cari pe care vreau sa le citesc))
    Jackie Morgan : nu te invinovatesc de nimic,k nuti place ce scrie Coehlo, insa spui k ideiile lui sint preluate din alte carti, dar sigur de fiecare data tu cind citesti ceva, o carte, la final ramii cu niste expresii idei, in memorie, altele le scrii undeva..asa si el, cred..)

    RăspundețiȘtergere